ATV

Najoštrija osuda

EU: Hitno vratiti mir na sjeveru KiM, u suprotnom biće negativnih posljedica

 • Извор: Агенције
 • 03.06.2023. 15:15

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na sjeveru Kosova i Metohije.

Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjeći u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je u ime 27 zemalja članica izdao visoki predstavnik Žozep Borelj.

Iz Evropske unije ističu da stoje iza misije Kfora i Euleksa u ispunjavanju njihovih mandata.

U saopštenju koje je potpisao Borelj pozivaju se Beograd i Priština "da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija".

Ističu da hitno treba vratiti mir.

- Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mjere. Neuspjeh deeskalacije tenzija dovešće do negativnih posljedica - istaknuto je u saopštenju.

Naglašavaju da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije.

Erdogan položio zakletvu

Erdogan položio zakletvu

- Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prijevremene izbore treba raspisati što je priije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće Srba sa KiM na ovim izborima - piše u saopštenju.

Iz EU izražavaju zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

Brisel traži da se obje strane ponašaju odgovorno.

- Očekujemo da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. To uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova - navedeno je u saopštenju Evropske unije.

Prisustvuju državnici iz cijelog svijeta: Dodik i Cvijanović stigli u Tursku na inauguraciju Erdogana

Prisustvuju državnici iz cijelog svijeta: Dodik i Cvijanović stigli u Tursku na inauguraciju Erdogana

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?