Stela Kirjakides

EU: Pojačati mjere za detektovanje novih varijanti virusa korona

  • Извор: СРНА
  • 30.12.2022. 13:37

EU treba da razmotri momentalno intenziviranje rada na sekvencioniranju genoma virusa korona i nadzora nad otpadnim vodama, uključujući onu sa aerodroma, da bi detektovala nove varijante virusa s obzirom na situaciju u Kini, saopštila je danas komesar EU za zdravstvo Stela Kirjakides.

Ona je u pismu ministrima zdravlja 27 članica Unije rekla da blok treba da bude "veoma oprezan" pošto Kina ukida restrikcije na putovanja od 8. januara, a nema dovoljno pouzdanih informacija o epidemiološkoj situaciji i testiranju u toj zemlji.

Kirjakidesova je preporučila ministrima da "momentalno" preispitaju aktuelnu praksu u vezi sa sekvencioniranjem genoma virusa korona.

Ona je naglasila da bi zemlje koje su umanjile obim tih analiza trebale ponovo da ih pojačaju i dodala da je važno testirati otpadne vode, uključujući onu sa aerodroma.

Ako bi se pojavila nova varijanta korone, EU bi morala da je detektuje u ranoj fazi da bi mogla brzo da reaguje, napisala je Kirijakidesova.

Ona je uputila pismo nakon što je održan sastanak više od 100 predstavnika zemalja EU, zdravstvenih agencija i Svjetske zdravstvene organizacije o mjerama povodom epidemiološke situacije u Kini.