"Dojče vele"

EU pokreće sudski postupak protiv Poljske

  • Извор: Агенције
  • 22.12.2021. 15:51

Evropska komisija pokreće sudski postupak protiv Poljske zbog nezavisnosti pravosuđa i zbog kršenja zakona EU, piše "Dojče vele".

Poljski ustavni sud presudio je da su sporazumi EU nekompatibilni sa poljskim pravom, podrivajući tako primat prava EU.

Evropska komisija je u srijedu najavila pokretanje pravnog postupka protiv Poljske zbog podrivanja zakona EU i nezavisnosti njenog nacionalnog pravosuđa.

Ovaj potez dolazi usred tekućeg spora između Brisela i Varšave oko nezavisnosti pravosuđa i vladavine prava.

Postupak počinje tako što Komisija šalje zvanično obavještenje zemlji EU. To bi moglo dovesti do finansijskih kazni ako država članica ne ispuni svoje obaveze prema zakonu EU.

Varšava ima dva mjeseca da odgovori na zvanično obavještenje o pravnom postupku.

Komisija je saopštila da je poljski Ustavni sud prekršio zakone EU.

EU "ima ozbiljne sumnje u nezavisnost i nepristrasnost" poljskog suda, navodi se u saopštenju Komisije.

Ustavni sud Poljske je rekao da zakon iz Varšave može imati prednost nad zakonima koji dolaze iz Brisela.

Međutim, Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da EU može da primora države članice da zanemare određene odredbe nacionalnog prava, uključujući ustavno pravo.

Otkako je došla na vlast 2015. nacionalistička PiS je uvela korenite promjene u pravosođu, dovodeći sudije pod veću kontrolu vlade u najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji u EU i najvećem istočnom tržištu sa 38 miliona ljudi.

Parlament Poljske usvojio je nedavno i novi zakon o medijima za koji kritičari kažu da ima za cilj da ućutka informativni kanal koji kritikuje vladu, pa će po svemu sudeći predstavljati još jedan problem za Brisel.

Osim na polju pravosuđa i ljudskih prava, Poljska se do sada sukobila sa većinom članica EU i oko klimatske politike, te je sve izolovanija u bloku. U septembru je glavni Evropski sud pravde naredio Poljskoj da dnevno plaća 500.000 evra jer nije poštovala zabranu zatvaranja rudnika lignita Turov na granici sa Češkom.

Тагови: