Mapa iz 2016-2017. godine

Evo gdje je sve u EU kleveta krivično djelo

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2022. 18:31

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija poručio je onima koji govore da su kleveta i uvreda u krivičnom zakonu suprotne evropskim standardima da gotovo sve zemlje EU imaju predviđenu klevetu kao krivično djelo, te da su zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti i sprečavanju govora mržnje evropski standard.

Tegeltija je na "Tviteru" objavio mapu zemalja EU u kojoj je kleveta krivično djelo.

"Mapa zemalja EU u kojoj je kleveta krivično djelo. Nepromišljeno i bespotrebno je kod nas, kao konfliktnom društvu punom jezika mržnje, dekriminalizovana. To nije standard EU. Javni prostor ovako zagađen lažima i jezikom mržnje zahtijeva vražanje klevete u Krivični zakon", naveo je Tegeltija.

On je naglasio da zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka neće ograničiti slobodu medija više nego što je ograničena u EU.

Tegeltija je istakao da tako odgovorna i važna profesija koja može da proizvede značajne posljedice u društvu ne može biti lišena svake odgovornosti.

On je napomenuo da pravim novinarima treba da bude drago i da pozdrave ovakve zakone, jer će novinarstvo konačno dobiti kvalitet vjerodostojnosti, a time će biti razdvojeni pravi novinari od kvazi-novinara.

Tegeltija je poručio da ovi zakoni neće ograničiti slobodu medija više nego što je ograničena u EU.

"Dame i gospodo novinari, šta je sporno? Zašto mislite da su ovakvi zakoni ok u EU i tamo ništa ne guše, a eto u Republici Srpskoj će takvi isti zakoni biti katastrofa?! Dajte argumente, a ne paušalnu patetiku", poručio je Tegeltija.

Prema mapi evropskih zemalja, koju je Tegeltija objavio na tviteru, države u kojima je kleveta krivično djelo, kažnjivo zatvorom su: Island, Švedska, Finska, Letonija, Litvanija, Poljska, NJemačka, Danska, Holandija, Belgija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Portugalija, Grčka i Turska.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

"Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama", naveo je Dodik na "Tviteru".

Тагови:
  • 08:30 Недјеља о Васкрсу

    ''Недјеља о Васкрсу

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.