УН

Ево зашто је Америка ставила вето у Савјету безбједности

  • 18.10.2023. 19:43

У бразилском нацрту резолуције Савјета безбједности УН није наведено право Израела на самоодбрану, рекла је данас амерички амбасадор у УН Линда Томас-Гринфилд.

"Америка је разочарана јер се у резолуцији не помиње право Израела на самоодбрану. Попут сваке земље у свјету и Израел има право на самоодбрану и овај текст је то требао да потврди", нагласила је Томас-Гринфилдова.

Kина је нешто раније изразила шокираност јер је Америка ставила вето на бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе.

Први замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански изјавио је да блокада бразилског нацрта резолуције о палестинско-израелском сукобу у Савјету безбједности представља велики промашај америчке спољне политике.

Бразил је припремио нацрт резолуције којом се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра.

У документу се позива на укидање израелског налога да се мјештани Газе и представници УН пребаце у сјеверни дио Појаса Газе. У нацрту се, такође, тражи хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова.

Америка је ставила вето на бразилски приједлог резолуције Савјета безбједности УН којом би се позвало на хуманитарно примирје у сукобу Израела и Хамаса чиме би била омогућена испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе.

Приједлог Бразила подржало је 12 чланица Савјета безбједности, док су Русија и Велика Британија биле уздржане.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?