Ne dijele vrijednosti sa Briselom

Evropljani protiv gej populacija, migranata i NATO-a

  • 20.12.2018. 10:10

Ankete pokazuju da Evropljani ne dijele takozvane evropske vrijednosti sa centralom EU u Briselu, pogotovo po pitanju gej populacije, migranata i NATO-a, a postoje i kontroverze na relaciji pravoslavci - katolici i protestanti.

Istraživački centar "Pju" ispitivao je vezu između nacionalnog identiteta i religije i otkrio da pravoslavni Evropljani, po pravilu, podržavaju predsjednika Rusije Vladimira Putina, bez obzira što su neki od njih u NATO-u. 

Istraživači zaključuju da je to problem i za NATO, pogotovo u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i Srbiji. 

Čak 69 odsto anketiranih Grka očekuje zaštitu od Putina u slučaju jačih udara Zapada i NATO-a /mada su Grci i sami u Alijansi/. 

To isto očekuje 65 odsto anketiranih Rumuna, 56 odsto Bugara, čije su zemlje takođe članice NATO-a, i čak 75 odsto anketiranih Srba, koji nisu u NATO-u. 

Većina anketiranih Evropljana /90 odsto/ odbacuje homoseksualizam, a veliki broj se protivi dolasku migranata. 

Istovremeno, samo od 25 do 31 odsto ukupno anketiranih Evropljana očekuje da ih brane SAD I NATO. 

I ranija anketa među Nijemcima pokazuje da oni probleme gej populacije, na kojima insistiraju takozvane evropske vrijednosti, ne stavljaju ni blizu vrha svojih prioriteta. 

Nijemci preferiraju finansijsku nezavisnost i stabilnost, plus zdravlje i porodicu, što je navelo 80 odsto anketiranih. 

Ankete pokazuju da narodi koji se smatraju nosiocima EU - Nijemci, Francuzi, Belgijanci i Holanđani ne žele da "stežu kaiš" kako bi pomogli sprovođenje nekih političkih interesa, računajući i interese EU. 

Posebno je indikativna statistika kod anketiranja mladih Evropljana u dobi od 18 do 25 godina. Samo polovina njih želi potomstvo, a ostatak je ili ravnodušan prema djeci ili ih ne želi. 

Stručnjaci to objašnjavaju pesimizmom mladih po pitanju budućnosti - 43 odsto smatra da će potomstvu biti teže da se izbori sa raznim nadolazećim problemima.

Тагови: