Виктор Орбан

"Европска комисија нема разлога да суспендује право гласа Мађарској"

  • Извор: СРНА
  • 21.12.2023. 20:00

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Европска комисија нема разлога да суспендује право гласа Мађарској након што је Брисел потврдио прошле седмице да је Будимпешта увела реформе како би осигурала независност правосуђа.

"Европска комисија може да покрене поступак према Члану 7 уколико постоји ризик да се наруши владавина права. Сама Европска комисија недавно је прогласила да је то прошлост и да је правосуђе Мађарске у реду", рекао је Орбан на завршној конференцији за новинаре.

Комисија је признала да Мађарска више не крши владавину права и пристала је да исплати 10 милијарди евра замрзнутих средстава дан прије него што су лидери ЕУ на самиту гласали за покретање приступних преговора са Украјином.

Орбан, гласни противник уласка Украјине у блок, претходно је запријетио да ће уложити вето на преговоре, али је пристао да изађе из просторије како би омогућио "једногласну" одлуку.

Међутим, он је уложио вето на пакет помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, рекавши да Европска комисија Будимпешти дугује још 20 милијарди евра средстава за опоравак од пандемије.

Лист "Фајненшел тајмс" објавио је ове седмице да су званичници ЕУ разматрали поновно активирање поступка кажњавања за кршење владавине права према Члану 7 оснивачког уговора ЕУ, који дозвољава суспензију гласачких права чланица блока.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.