Reklamiranje

Evropski izdavači prijavili Google

  • Извор: Индекс
  • 11.02.2022. 18:43

Evropski savjet izdavača (EPC) prijavilo je Google Evropskoj komisiji, tvrdeći da krši pravila o ravnopravnom takmičenju u sektoru digitalnog oglašavanja.

Alphabetov Google uprihodio je u 2020. godini 147 milijardi dolara od internetskih oglasa, više od bilo koje druge firme na svijetu. Oglase objavljuje na rezultatima pretraživanja, na YouTubeu i Gmailu i oni čine većinu njegovih prihoda i dobiti.

Oko 16 posto prihoda donosi mu tehnologija koju medijske firme koriste za prodaju oglasa na svojim internetskim stranicama i u aplikacijama.

Evropska komisija u junu je otvorila istragu kako bi utvrdila daje li Google prednost svojim tehnološkim uslugama za reklamiranje na mreži na štetu konkurenata, oglašivača i internetskih izdavača.

Udruženje izdavača, čiji su članovi Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News i Editorial Prensa Iberica, prijavila je softverskog diva Evropskoj komisiji, tvrdeći da ih reklamnom tehnologijom drži u šaci.

"Krajnje je vrijeme da EK Google propiše stvarne mjere"

"Krajnje je vrijeme da Evropska komisija Googleu propiše mjere koje će uistinu promijeniti, a ne samo otežati njegovo ponašanje", rekao je predsjednik EPC-a Christian Van Thillo.

"Google je uspostavio potpunu kontrolu nad lancem vrijednosti reklamne tehnologije, hvaleći se tržišnim udjelima od čak 90 do 100 odsto", naglasio je Van Thillo.

Google je poručio da izdavači imaju koristi od usluga koje nudi njegova tehnologija reklamiranje.

"Kada izdavači odluče koristiti naše usluge reklamiranja, zadržavaju većinu prihoda. Mi svake godine izdavačkim partnerima u našoj oglasnoj mreži izravno isplaćujemo milijarde dolara", rekla je portparolka američke kompanije.

Evropski predstavnik Margrethe Vestager izrekla je Googleu proteklih godina više od osam milijardi evra kazni zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja u tri slučaja, podsjeća Reuters.