Zbog zakona

Facebook prijeti ukidanjem vijesti!

  • Извор: Агенције
  • 06.12.2022. 13:24

Kada bilo koja medijska kuća bilo što obajvi na fejsu, to automatski postaje vlasništvo Mete

Sada Meta kaže da bi mogla potpuno prestati prenositi novinarske materijale ako novi američki zakon omogući medijskim kućama kolektivno pregovaranje.

Facebookova matična firma zaprijetila je da će prestati objavljivati vijesti na najvećoj svjetskoj platformi društvenih medija ako američki zakonodavci usvoje zakon koji bi medijskim kućama mogao dati više uticaja u pregovorima o naknadama za korištenje njihovog sadržaja.

Zakon za zaštitu novinarstva

Članovi Kongresa navodno planiraju dodati medijsku inicijativu – Zakon o takmičenju i očuvanju novinarstva (JCPA) – u godišnje bezbjednosno odobrenje.

Zakon bi olakšao medijskim kućama kolektivno pregovaranje o većem udjelu prihoda od oglasa objavljenih na njihovom sadržaju, što je podsticaj koji bi mogao biti posebno značajan za lokalne novine i televizijske kuće.

"Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakonodavstva o nacionalnoj bezbjednosti, bićemo prisiljeni razmotriti potpuno uklanjanje vijesti s naše platforme umjesto da se podvrgnemo pregovorima koje je odobrila vlada i koji nepravedno zanemaruju bilo koju vrijednost koju pružamo novinskim kućama kroz povećani promet i pretplate", objavio je portparol Mete Andy Stone na Twitteru.

Stone je tvrdio da izdavači i medijske kuće postavljaju svoje sadržaje na Facebook jer im to povećava profit.

"Nijedna firma ne bi trebala biti prisiljena plaćati za sadržaj koji korisnici ne žele vidjeti, a to nije značajan izvor prihoda. Jednostavno rečeno: vlada koja je stvorila entitet nalik kartelu koji zahtijeva od jedne privatne firme da subvencioniše druge privatne subjekte je užasan presedan za sve američke firme", tvrde iz Mete.

JCPA ima dvostranačku podršku u Zastupničkom domu i Senatu, kao i dvostranačku opoziciju.

Prazne prijetnje

News Media Alliance, medijska grupa koja je lobirala za JCPA, nazvala je Metinu prijetnju "nedemokratskom i nedoličnom".

NMA dodaje da su slične "prijetnje kakvih je bilo prije nego što je australijska vlada donijela sličan zakon za kompenzaciji medijskim kućama, neuspješno odigrane, a na kraju su izdavači vijesti plaćeni".

Američka unija za građanske slobode jedna je od grupa koje su se usprotivile zakonu, tvrdeći da bi stvorio "nepromišljeno antimonopolsko izuzeće za izdavače i medijske kuće".

Kritičari takođe ističu da prijedlog zakona ne zahtijeva da se sredstva prikupljena kroz naknade za društvene mreže koriste za plaćanje novinara.

(Una)

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.