Pretres trajao 13 sati

FBI pronašao nove povjerljive dokumente u Bajdenovoj kući

  • Извор: Анадолија
  • 22.01.2023. 19:17

Bob Bauer, lični advokat Džozefa Bajdena, naveo je u saopštenju da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) u petak pretresli Bajdenovu kuću u Vilmingtonu.

U saopštenju se navodi da je tokom pretresa, koji je trajao oko 13 sati, pronađeno šest povjerljivih dokumenata koji pripadaju Bajdenu dok je radio u Senatu i vršio funkciju potpredsjednika.

Navodi se da su dokumenti zaplijenjeni radi detaljnog pregleda u Ministarstvu pravde.

Bauer je kazao da je Bajden dobrovoljno odobrio pretres u njegovom domu.

U saopštenju se takođe navodi da predsjednik Bajden i njegova supruga Džil Bajden nisu bili kod kuće za vikend tokom pretresa.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Bajden je rekao da "potpuno sarađuje i da se raduje brzom rješavanju ovog problema".

"Otkrili smo da je nekoliko dokumenata zavedeno na pogrešnom mjestu. Odmah smo ih predali Arhivu i Ministarstvu pravde", rekao je Bajden.

Neka povjerljiva dokumenta pronađena su u decembru u Bajdenovoj garaži.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp takođe se suočava sa istragom zbog odnošenja povjerljivih dosijea na Floridu nakon završetka njegovog predsjedničkog mandata.

Uslov za podizanje krivične prijave je da je pojedinac imao namjeru da prekrši zakon. Nepažnja ili nemarnost nisu uslov za podizanje krivične prijave.

Zakon kojim je ta oblast regulisana smatra krivičnim djelom svjesno uklanjanje povjerljivih dokumenata i njihovo skladištenje na neovlašten način.

Povjerljivi dokumenti moraju biti deklasifikovani nakon maksimalno 25 godina. Neki spisi su takve vrijednosti da ostaju pod oznakom povjerljivo i mnogo duže, ali se moraju odobriti izuzeci.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)