Korona

FBI uvjeren da je uzrok pandemije incident u laboratoriji u Vuhanu

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2023. 08:40

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa /FBI/ Kristofer Vrej izjavio je da ta agencija vjeruje da je pandemija kovid 19 "najvejrovatnije" uzrokovana incidentom u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

"FBI već određeno vrijeme smatra da je uzrok kovida 19, najvjerovatnije potencijalni incident u laboratoriji u Vuhanu", rekao je Vrej za američki "Foks njuz".

Agencija AP podsjeća da je nedavno američko Ministarstvo energije procijenilo sa "niskom povjerenjem" da je pandemija prvo otkrivena u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine i da je počela isticanjem virusa iz laboratorije. Ovaj izvještaj nije objavljen javno.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je juče da je Kina "razmijenila većinu podataka i rezultata istraživanja o potrazi za virusom i da je dala važan doprinos globalnoj potrazi za praćenju virusa".

"Politizacija pitanja praćenja virusa neće uticati na Kinu već će samo nanijeti štetu kredibilitetu Amerike", naglasila je Maova odgovarajući na pritužbe američkih zvaničnika i članova Kongresa SAD da Kina nije u potpunosti sarađivala.

Zaključak američkog Ministarstva energije prvi put se pojavio tokom vikenda u listu "Vol strit žurnal" koji navodi da je izvještaj pod oznakom povjerljivom zasnovan na novim obavještajnim podacima i da se pominje u ažuriranom dokumentu datiranom na 2021. godine.