То би изазвало трећи свјетски рат

Фицо најавио: Словачка ће блокирати пут Украјине у НАТО

  • 20.01.2024. 15:38

Словачки премијер Роберт Фицо рекао је да ће током састанка са својим украјинским колегом Денисом Шмигалом, који је заказан за 24. јануар у Ужгороду, објавити да ће његова земља блокирати чланство Кијева у НАТО-у, зато што би оно изазвало трећи свјетски рат.

"Знам са чиме идем (на састанак са украјинским премијером), идем са хуманитарном помоћи, као и да са потврдом да неће добити оружје од словачке војске и из државних складишта. Рећи ћу да има ствари на које се наши погледи потпуно разликују", нагласио је словачки премијер, преносе "РИА Новости".

Када је ријеч о тежњи Украјине да приступи Европских унији, Фицо је рекао да  "ми то поштујемо, али они морају да испуне услове".

"Рећи ћу да сам против чланства Украјине у НАТО, да ћу искористити право вета и блокирати га, јер би то био темељ трећег свјетског рата", додао је он.

Према његовим ријечима, састанак заказан за 24. јануар у Ужгороду биће "занимљив", а додао је и да украјинска страна не жели да одржи конференцију за новинаре о његовим резултатима.

Словачка влада је раније одлучила да се фокусира на хуманитарну помоћ и да више не шаље оружје Украјини. 

Влада на челу са Робертом Фицом није одобрила приједлог претходне владе који се тицао слања новог пакета војне помоћи Украјини вриједног 40,3 милиона евра.

Тај пакет војне помоћи је требало је да буде 14. из Словачке, а та земља је од почетка сукоба Кијеву послала наоружање, муницију и опрему у вриједности од 671 милион евра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.