Predsjednik potvrdio

Finska potvrdila da ulazi u NATO

  • Извор: Агенције
  • 15.05.2022. 12:49

Finski predsjednik Sauli Niinisto na NATO sastanku u Berlinu potvrdio je kako se njegova država prijavila za članstvo u NATO savezu, javlja AP.

Njemačka ministarka spoljnih poslova koja učestvuje na sastanku jutros je izjavila kako će proces učlanjenja za Finsku biti ubrzan.

“Njemačka je poduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ako Finska i Švedska odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u”, izjavila je u ranije danas ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ističući potrebu obje zemlje za bezbjednosnim garancijama. 

“Moramo se pobrinuti da im damo bezbjednosne garancije, ne smije biti prelaznog perioda, sive zone, u kojem je njihov status nejasan”, rekla je Berbok.

Finski predsjednik Niinisto i premijerka Sana Marin ranije ove sedmice potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se slažu s pristupanjem NATO savezu. Ove dvije države dijele granicu na sjeveru, ali ruski predsjednik Vladimir Putin, kako je sam rekao, ne razumije zašto bi Finska ulazila u NATO.

“Mi nemamo neprijateljske namjere prema njima. To je greška kojom narušavaju naše odnose”, rekao je Putin.

Prema zadnjim anketama oko 75 odsto Finaca podržava ovu odluku. Očekuje se kako će i Švedska slijediti njihov korak.


Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм