Sauli Niniste

Finski predsjednik obavijestio Putina da ulaze u NATO

  • Извор: Sputnjik
  • 14.05.2022. 13:55

Predsjednik Finske Sauli Niniste obavijestio je u telefonskom razgovoru predsjednika Rusije Vladimira Putina o namjeri njegove zemlje da pristupi NATO, saopšteno je u Helsinkiju.

- Predsjednik Niniste je rekao predsedniku Putinu da su zahtjevi Rusije s kraja prošle godine, usmjereni da se zemlje spriječe da uđu u NATO, kao i invazija na Ukrajinu fundamentalno promijenili situaciju u sferi bezbjednosti Finske. Predsjednik Niniste je saopštio da će Finska u narednim danima donijeti odluku da pristupi NATO - navodi se u saopštenju iz kancelarije finskog predsjednika.

Niniste je naveo da je tokom njihovog prvog susreta 2012. godine rekao Putinu da svaka nezavisna država odgovara za svoju bezbjednost.

- Upravo se to događa i danas. Ulazeći u NATO Finska jača sopstvenu bezbjednost i preuzima na sebe odgovornost. I u budućnosti Finska želi da ispravno i profesionalno rješava praktična pitanja koja se budu pojavljivala u vezi sa susjednom Rusijom - navodi se u saopštenju.

On je ponovio da je zabrinut zbog ljudskih stradanja u Ukrajini i prenio informacije u vezi sa evakuacijom civila koje mu je ranije izneo ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Telefonski razgovor obavljen je na inicijativu Finske.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм