Havaji

Foka napala ženu dok je bila u plićaku, zadobila teške povrede

  • Извор: Телеграф
  • 27.07.2022. 21:42

Žena koja se kupala u plićaku na plaži Vaikikiju na Havajima zadobila je teške povrede nakon što ju je napala foka koja je bila sa mladunčetom.

U međuvremenu je na društvenim mrežama počeo da kruži snimak na kom se vidi kako se žena približava foki koja je u vodi bila sa svojom bebom. U jednom trenutku foka prilazi ženi i povlači je sa sobom u vodu.

Na sreću, ženi su pomogli drugi plivači koji su je odmah odvukli na obalu.

- U pitaju je foka koja je željela da zaštiti svoje mladunče. Žena je bila na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme - napisao je očevidac Markus, koji je snimio čitav incident.

On tvrdi da je foka prije nemilog događaja izgubila svoje mladunče i da je jedno vrijeme glasno lajala.

Neprofitna organizacija za zaštitu životinja koja pomaže u praćenju zaštićenih vrsta, rekla je da su njihovi radnici u nedjelju ujutro vidjeli kako je plivačica došla u kontakt sa fokom poznatom kao Roki.

Odeljenje za zemljište i prirodne resurse Havaja saopštilo je da je žrtva 60-godišnja učiteljica iz Kalifornije. Ona je zadobila rane na licu, ruci i leđima.

Državni zvaničnici su saopštili da žena neće podnijeti tužbu, a ona je zahtijevala da ostane anonimna.

- Bila je u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu - rekli su oni.

Njen muž je rekao da ona nije čula upozorenje spasilaca koji su apelovali na ljude da izađu iz vode jer su foke u blizini, piše CBS News.

Organizacija za zaštitu životinja navodi u saopštenju da je foka rodila štene prije oko dvije nedjelje na plaži Kaimana u Vaikikiju, u istoj oblasti gdje je plivačica povrijeđena. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu i Havajska služba za morske životinje posmatraju majku i bebu foku i upozoravaju ljude da se drže podalje.

@the.tiser the seals are BRutal in Hawai'i 😱 #seal #animals #trending #viral #fyp #foryou #america #news #worldseries ♬ original sound - The Advertiser

Zakonom je zabranjeno dirati, uznemiravati, povređivati ili ubijati foke. Ljudima je rečeno da se drže najmanje 150 stopa (46 metara) metara od foke i šteneta, iako ta preporuka nije propisana zakonom

- Molimo ljude da prate uputstva HMAR-a, NOAA, "Ocean Safety" i drugih organizacija dok su na plaži -  navodi se u saopštenju organizacije.

Oni su takođe dodali da je ženu Hitna pomoć prevezla u lokalnu bolnicu.

Uznemiravanje foka, kojih je u prirodi ostalo manje od 1.600, predstavlja ozbiljno krivično djelo jer se one smatraju se ugroženim životinjama.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!