Predsjednica Evropske komisije

Fon der Lajen: Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju

  • Извор: Анадолија
  • 13.01.2023. 18:09

Ursula von der Lajen, predsjednica Komisije Evropske unije (EU), izjavila je da EU treba nastaviti pojačavati pritisak na Rusiju te da će nastaviti podržavati Ukrajinu.

Fon der Lajen je održala zajedničku konferenciju za novinare s premijerom Ulfom Kristersonom u Švedskoj, koja je preuzela predsjedavanje EU. 

"Moramo nastaviti povećavati pritisak na Rusiju i naravno da ćemo nastaviti našu nepokolebljivu podršku Ukrajini”, rekla je Fon der Lajen, dodajući da će ovog mjeseca početi distribuisati prvu tranšu paketa podrške Ukrajini vrijednog 18 milijardi evra.

Fon der Lajen je naglasila da je ovo najveći paket makro finansijske pomoći koji EU nudi bilo kojoj partnerskoj zemlji, te navela da se pripremaju i za obnovu Ukrajine, te da će proraditi međunarodna donatorska platforma koju su uspostavili zajedno s G7 ovaj mjesec.

Na pitanje o procesu članstva Ukrajine, Fon der Lajen je izjavila da je to proces korak po korak i dodala: "Najvažnija prekretnica za nas biće izvještaj o proširenju na jesen. Ono će odražavati napredak koji je zemlja postigla od početka godine.”

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм