Fon der Lajen: Nastavljamo pregovore o Bregzitu

  • 13.12.2020. 14:31

Pregovori Londona i Brisela se nastavljaju, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Fon der Lajen kaže da je telefonski razgovor s britanskim premijerom bio dug, ali koristan.

"Uprkos umoru nakon skoro godinu dana razgovora i uprkos probijanju svih rokova, zajedno smo zaključili da je trenutno jedino odgovorno da nastavimo dalje", istakla predsjednica EK.

Ursula fon der Lajen je u svom vanrednom obraćanju iz Brisela, naglasila da su EU i Velika Britanija zajedno dale mandat svojim pregovaračima da nastave pregovore i vide da li je moguće doći do dogovora i u "ovom kasnom trenutku".

U Briselu su u toku pregovori o glavnim neriješenim pitanjima budućih odnosa EU i Velike Britanije, a predvode ih Mišel Barnije i Dejvid Frost.

Mišel: Učiniti sve da bi dogovor bio moguć

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozdravio je odluku Britanije i Evropske unije da nastave sa pregovorima o trgovinskom sporazumu poslije tranzicionog perioda.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da bi dogovor bio moguć", rekao je Mišel francuskom radiju Inter, prenio je Rojters.

"Moramo da podržimo dobar dogovor", istakao je predsjednik Evropskog savjeta.

Merkel: Svaka prilika za dogovor dobrodošla

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da treba učiniti sve da se postigne trgovinski sporazum između Evropske unije i Britanije.

"Svaka prilika za postizanje dogovora je izuzetno dobrodošla", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu, prenio je Rojters.

Velika Britanija istupila je iz EU 1. januara, ali je neformalni član do 31. decembra, kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom kojeg je bila dio jedinstvenog tržišta i carinske unije.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?