Nakon spaljivanja Kurana

Forin ofis izdao upozorenje: Opasnost od terorističkih napada u Švedskoj!

  • 14.08.2023. 09:32

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorilo je svoje državljane koji putuju u Švedsku na opasnost od mogućih terorističkih napada.

Preporuka Forin ofisa stigla je poslije nekoliko slučajeva spaljivanja Kurana od strane antiislamskih aktivista, što je razljutilo muslimane.

U ažuriranim putnim uputstvima, Forin ofis je naveo da su švedske vlasti uspješno spriječile nekoliko planiranih napada i izvršile brojna hapšenja.

Poslije Kurana, na meti Tora i Biblija: Švedska odobrila novo paljenje svetih knjiga

Poslije Kurana, na meti Tora i Biblija: Švedska odobrila novo paljenje svetih knjiga

"Tokom ovog perioda trebalo bi biti na oprezu, usljed velike vjerovatnoće da teroristi pokušaju da izvrše napade u Švedskoj", navodi se u saopštenju i dodaje da su potencijalne mete područja koja posjećuju stranci.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Švedske Henrik Landerholm istakao je da ta skandinavska zemlja dobija sve više prijetnji poslije spaljivanja Kurana.

Landerholm je rekao da su na procjenu rizika uticali posljednji primjeri poput napada na švedsku ambasadu u Iraku 19. jula, pokušaj napada na ambasadu u Libanu 9. avgusta, kao i pucnjava 1. avgusta na švedski konzulat u Turskoj.

Demonstranti upali u dvorište švedske ambasade u Bagdadu zbog spaljivanja Kurana

Demonstranti upali u dvorište švedske ambasade u Bagdadu zbog spaljivanja Kurana

Na osnovu zakona koji štite slobodu izražavanja, u Švedskoj je spaljivanje Kurana dozvoljeno, ali je za muslimane spaljivanje njihove Svete knjige bogohuljenje.

I vlada Sjedinjenih Američkih Država upozorila je američke građane na moguće terorističke napade u Švedskoj.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.