Novi vojni plan

Francuska usvojila veliko povećanje budžeta za odbranu

  • Извор: Агенције
  • 13.07.2023. 22:43

Francuski parlament odobrio je povećanje budžeta za vojnu potrošnju, za više od milijardu evra do kraja ove decenije, što je posljedica rata u Ukrajini i sve zastupljenijih globalnih prijetnji.

Novi vojni plan uključuje udvostručenje broja vojnih rezervista i jačanje sajber-odbrane, kao i povećanje kapaciteta za proizvodnju oružja zarad pomoći Ukrajini, ali tako i da se francuska vojska adekvatno snabde, prenio je Asošijeted pres.

Predsjednik Državne dume pozvao Bajdena da se liječi u Rusiji

Predsjednik Državne dume pozvao Bajdena da se liječi u Rusiji

Novi budžet za period 2024–2030 za više od trećine premašuje aktuelni plan vojne potrošnje od 295 milijardi evra, koji se odnosi na period 2019–2025.

Prijedlog zakona su već odobrili Narodna skupština (244 glasa za prema 37 glasova protiv) i Senat (313 glasova za i 17 protiv).

Francuski predsjednik Emanuel Makron se zalagao za veći budžet, koji bi iznosio 413 milijardi evra, što bi bilo najznačajnije povećanje potrošnje u posljednjih pola vijeka. Sredstva je trebalo da idu na modernizaciju francuskog nuklearnog arsenala, zatim obavještajnim službama, kao i za razvijanje oružja na daljinsko upravljanje.

Kenedi se protivi članstvu Kijeva u NATO: To je ulaznica u rat sa Rusijom!

Kenedi se protivi članstvu Kijeva u NATO: To je ulaznica u rat sa Rusijom!

Makron je istakao da je takav podsticaj potreban da bi se osigurala "naša sloboda, naša bezbjednost, naš prosperitet, naše mjesto u svijetu".

Koalicija francuskog lidera nema većinu ni u gornjem ni u donjem domu domu parlamenta, ali konzervativne i desničarske partije podržale su ulaganja u odbranu. Uz to vojni oficiri su se dugo žalili na smanjenje potrošnje na oružane snage.

Kako navodi AP, Makron bi trebalo da razgovara sa zvaničnicima odbrane uoči proslave Dana Bastilje, 14. jula, kada ulicama Pariza defiluju trupe, prikazuje se vojna oprema i nadleću ratni avioni.

Пратите нас и путем Вибера