Moskva

FSB otkrila identitet žene koja je ubila Dariju Duginu

  • Извор: Б92
  • 22.08.2022. 15:22

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da iza ubistva ruske novinarke Darije Dugine stoje ukrajinske specijalne službe.

Kako navode, ubistvo je počinila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa kćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.

"Ubistvo novinarke Darije Dugine je rasvijetljeno, pripremile su ga ukrajinske specijalne službe, izvođač je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je nestala poslije zločina u Estoniji".

To je ruskoj agenciji Tas u ponedjeljak saopšteno u Centru za odnose sa javnošću (CSP) FSB Rusije.

"Kao rezultat kompleksa hitnih operativno-istražnih mjera, Federalna služba bezbjednosti je riješila ubistvo ruske novinarke Darije Dugine, rođene 1992. godine", naglasila je služba.

Specijalna služba je utvrdila da su "zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe", a njegov izvršilac je državljanka Ukrajine Natalija Pavlovna Vovk, rođena 1979. godine.

U Rusiju je stigla 23. jula 2022. zajedno sa kćerkom Sofijom Mihajlovnom Šaban, rođenom 2010.

"Na dan ubistva Vovk i Šaban su bile na književno-muzičkom festivalu Tradicija, gdje je Dugina bila počasni gost", saopštio je FSB.

Rečeno je da je Natalija Vovk iznajmila stan u istoj zgradi u kojoj je Dugina živjela da bi se informisala o njenom načinu života. Rečeno je da je počinilac koristio mini kuper, pri čemu je vozilo ulazilo u Rusiju sa tablicama Donjecke Narodne Republike, a korišćene su registarske tablice Republike Kazahstan dok se vozilo koristilo u Rusiji, kao i ukrajinske tablice kada je napuštala zemlju, preko Pskovske oblasti, i otišla u Estoniju.

"Na dan ubistva, Vovk i njena 12-godišnja kćerka prisustvovale su književno-muzičkom festivalu Tradicija, gdje je Dugina bila kao počasni gost", saopštila je FSB.

Prema njihovom izvještaju, poslije eksplozije auta koji je vozila Dugina, Natalija Vovk i njena kćerka su napustile Rusiju, preko Pskovske oblasti i otišle u Estoniju.

Služba bezbjednosti je saopštila da je svoje informacije o istrazi prenijela Istražnom komitetu.

U subotu uveče, u pokretu je izgorio automobil kojim je, prema podacima istražnih organa, upravljala novinarka i politikolog Darija Dugina.

Ona je preminula na mjestu. Prema preliminarnoj verziji, eksplodirala je eksplozivna naprava postavljena u automobilu.

Тагови: