London

"Game Over": Nove ostavke u Džonsonovoj vladi

  • Извор: 24сата.хр
  • 06.07.2022. 12:18

Vodeće britanske novine oslikale su u srijedu sumornu sliku za premijera Borisa Džonsona, koji se suočava s najvećom krizom u svom premijerskom mandatu nakon što je Riši Sunak dao ostavku na mjesto ministra finansija, a Sadžid Džavid na mjesto ministra zdravstva.

U srijedu ujutro uslijedile su i nove ostavke. Ostavku je podnijela Laura Trot, sekretarka u ministarstvu saobraćaja, ali i Vil Kvins, ministar za djecu i porodicu, pri ministarstvu obrazovanja.

"Game Over", glasi naslovnica "Timesa", koji dodaje da je "greška" što se Džonson i dalje drži vlasti jer je "izgubio povjerenje svoje stranke i zemlje".

"Ne postoje nikakvi zamislivi izgledi da Džonson, koji nije uspio osigurati podršku 148 poslanika na glasanju o povjerenju prošlog mjeseca, može obnoviti svoj autoritet da osigura efikasno rukovodstvo koje je potrebno zemlji u vrijeme akutne nacionalne krize", piše "Times".

"Svaki dan koji ostaje na vlasti produbljuje osjećaj haosa. Za dobrobit zemlje, trebao bi otići", dodaje list.

I kolumnista lista Iain Martin u svom tekstu opisao je haosu unutar vlade zaključivši da je malo nade za novoimenovanog ministra Nadhima Zahavija.

"Došlo je do lude strke zabludjelog Borisovog tima dok su pokušavali identifikovati osobu, bilo koju osobu, spremnu prihvatiti drugu po važnosti političku dužnost u zemlji i rizikovati da bude najkraći ministar finansija", napisao je Martin.

Po njemu se bivši ministar zdravstva Džeremi Hant i ministar odbrane Ben Valas spominju kao potencijalni Džonsonovi nasljednici.

U "Telegraphu", bivši ministar za Brexit lord Dejvid Frost rekao je da bi Džonson trebao dati ostavku na svoju dužnost ili rizikovati "da povuče stranku i vladu sa sobom", dodajući da nakon ostavki u utorak "drugi ministri sada moraju razmotriti jesu li zaista zadovoljni trenutnim smjerom 'putovanja'".

"Daily Express" opisao je Džonsona kao "ranjenog", ali "oslobođenog" i da se sada premijer bori obećavajući smanjenje poreza.

Kolumnista "Daily Maila" Stiven Glover pohvalio je premijera kao "izuzetnog političara koji je iznad gotovo svih ostalih članova kabineta".

"Političar će biti cijenjen jer je omogućio Brexit, uprkos glavnoj mani njegovoj nevoljkosti da kaže istinu, što ga je obilježilo čak i u profesiji koja nije slavljena zbog svoje istinitosti", navodi Glover.

"Ali nakon svega što se dogodilo, i uprkos njegovim postignućima, čini se da je sada premijer osuđen na propast. Da, kakav je to gubitak i tragedija", piše Glover.

Kolumnistkinja "Guardiana" Poli Tojnbi vjeruje da je način i tačan trenutak odlaska premijera "jedino preostalo pitanje".

"Vrlo malo njih očekuje da će se boriti na sljedećim izborima. Odbor 1922 mogao bi promijeniti pravila preko noći i održati još jedno glasanje o vođstvu, sa svim znakovima da će sljedeći put izgubiti", napisala je.

"Ili će možda čekati sljedeću sedmicu na izbore novog odbora koji namjerava promijeniti pravila kako bi omogućio još jedan pokušaj odbacivanja na glasovanju unutar godine", zaključilaje ona, prenosi "24sata.hr".

Тагови: