Marija Zaharova

"Gdje su nalozi za hapšenje američkih zvaničnika zbog operacije 'Bejbilift'"

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2023. 18:40

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da čeka da Međunarodni krivični sud (MKS) izda naloge za hapšenje američkih političkih ličnosti koje su učestvovale u odvođenju djece iz Vijetnama sedamdesetih godina prošlog vijeka.

"U pozadini mračnjaštva i zapadnih intriga oko Međunarodnog krivičnog suda i njihovih lažnih tvrdnji, posebno o ruskoj komesarki za prava djeteta Mariji Lavovoj-Belovoj, željela bih da se osvrnem na to kako je Vašington učestvovao u mahinacijama sa djecom", napisala je ona na "Telegramu".

Prema riječima Zaharove, Amerikanci su "počeli da uzimaju djecu iz Vijetnama u velikom broju" tokom operacije "Bejbilift".

Ona je podsjetila da je ta operacija "veoma loše sprovedena" i da nisu izbjegnute ljudske žrtve. "Transportni avion `C-5A galaksi` američkog ratnog vazduhoplovstva srušio se 4. aprila 1975. godine iznad Vijetnama zbog zločinačkog nemara američkih vojnih vlasti, odnijevši živote 78 djece.

"Zaista se radujem danu kada će Međunarodni krivični sud izdati naloge za hapšenje lidera SAD, Pentagona i svih onih `humanitarnih fondacija` koje su imale ulogu u ovoj operaciji", dodala je Zaharova.

Mađunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje Lavove-Belove, navodeći da je ona navodno odgovorna za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece, podsjeća TASS.