Antonio Guteres

Generalni sekretar UN-a će se sastati sa Putinom u Moskvi

  • Извор: Агенције
  • 22.04.2022. 19:31

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres posjetiće u utorak glavni grad Rusije, gdje će se susresti sa predsjednikom ove zemlje Vladimirom Putinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Guteres doputovati u Moskvu radi razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

"U utorak, 26. aprila, generalni sekretar UN Antonio Guteres doputovaće u Moskvu radi razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. NJega će primiti predsjednik Vladimir Putin", najavio je Peskov.

Guteres je u utorak, 19. aprila, poslao poruke stalnim misijama Rusije i Ukrajine u UN sa zahtjevom upućenim Putinu i predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da se sastanu s njim u prijestonicama Moskvi i Kijevu.

Prema riječima Guteresovog portparola Stefana Dižarika, "generalni sekretar je rekao da, u ovo vrijeme velike opasnosti i posljedica, želi da razgovara o hitnim postupcima sa ciljem uspostavljanja mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava", podsjeća TASS.

Guteres je podsjetio da su i Rusija i Ukrajina jedne od osnivača UN i da su oduvijek snažno podržavale tu organizaciju.

Saopštenje je uslijedilo dan nakon što je Guteres pozvao na četvorodnevnu humanitarnu pauzu u Ukrajini od 21. aprila, pred pravoslavni Vaskrs.

Prvi zamjenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da je veoma skeptičan u vezi sa idejom vaskršnjeg primirja u Ukrajini, jer su ukrajinske snage često kršile prekid vatre u prošlosti.

Lider Donjecke Narodne Republike u Donbasu Denis Pušilin rekao je za TASS da je Guteresova ideja "prepuna rizika", jer je ukrajinska vojska svako primirje koristila da pregrupiše snage i utvrdi položaje.