Naučnici zabrinuti

Glečer "sudnjeg dana" se topi brže nego što se mislilo

  • 01.02.2020. 09:32

Stručnjaci koji su proučavali ponašanje vode ispod ovog ogromnog komada leda, koji se naziva i "santa leda sudnjeg dana", došli su od otkrića koja su ih veoma uplašila.

Tim naučnika sa Univerziteta u Georgiji koji se bavi proučavanjem glečera Thwaites, koji se naziva i "glečer sudnjeg dana", došao je do novih saznanja u vezi s njime, a ona uopšte nisu ugodna. Naime, oni su otkrili da je voda ispod njega neobično topla, pišu Fox News.

Prema izvještaju ovih naučnika, voda s kojom se glečer s Antarktike dodiruje s donje strane ima za dva stepena višu temeperaturu od standardne temperature smrzavanja.

"Tople vode u ovim dijelovima svijeta, koliko god oni bili zabačeni, trebaju nam poslužiti kao upozorenje na potencijalno kobne posljedice koje nam donose klimatske promjene. Ako temperatura vode izaziva topljenje glečer na Antarktici, to će uticati na promjene u nivou mora, što će ugroziti naseljena područja širom svijeta", kaže David Holland, profesor sa Univerziteta u New Yorku i vodeći naučnik u ovom istraživanju.

Ako se glečer Thwaites otopi, to će značajno uticati na cijeli svijet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi razina mora mogla narasti za 90 centimetara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mjesta u priobalju.

"To što je ispod njega zabilježena topla voda ukazuje na to da topljenje Thwaitesa može biti izazvano njenom temeperaturom, što je nezaustavljiv proces koji će drastično uticati na povećanje nivoa mora", objašnjava Holland.

Temperatura vode izmjerena je u januaru posebnim uređajem koji je spušten do nivoa mora ispod glečera kako bi ispitao kretanje vode ispod njegove površine.

"Mi nismo htjeli utvrditi samo je li voda topla, nego i utvrditi razinu turbulencije i koliko ona utiče  na topljenje leda", kaže Aurora Basinski, studentica na poslijediplomskim studijima sa Sveučilišta u New Yorku, koja je mjerila nivo turbulencije.

Тагови:
  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.