Istraživanje

Google je hakerima isplatio preko 12 miliona dolara

  • Извор: Б92
  • 23.02.2023. 16:59

Iako Google ima tim programera koji kontinuirano radi na poboljšanju bezbjednosti Androida i drugih proizvoda i usluga kompanije, greške se neizbježno dešavaju., a tada na scenu stupaju hakeri.

Tu nastupaju programi nagrađivanja ranjivosti (VRP - Vulnerability Reward Program) kompanije, iz kojih se isplaćuju nagrade istraživačima bezbjednosti koji odgovorno prijavljuju probleme koje otkriju u Googleovim proizvodima. 2022. je bila rekordna godina ovih programa do sada, jer je Google istraživačima isplatio više od 12 miliona dolara za greške koje su otkrili u Androidu, Chromeu i drugim Googleovim proizvodima.

U 2022. godini, Google je isplatio 4,8 miliona dolara istraživačima bezbjednosti koji su otkrili ranjivosti u Androidu, uključujući pojedinačni najplaćeniji izvještaj u istoriji programa od 605.000 dolara. Chrome program je podjednako impresivan sa ukupno 4 miliona dolara, pri čemu je veći dio tog novca otišao u ruke istraživača koji su ranjivosti otkrili u Chromeu a svega oko 500.000 dolara onima koji su otkrili probleme u ChromeOS. Ostatak novca je isplaćen kroz druge programe kompanije, uključujući Google Play i novi Open Source VRP kompanije, koji nudi nagrade za one koji otkriju greške u Googleovim projektima otvorenog koda.

U poređenju sa 2021. godinom, istraživačima je isplaćeno značajno više novca - kompanija je 2021. nagradila istraživače sa ukupno 8,7 miliona dolara. Djelimično, to je zato što kompanija nudi dodatne podsticaje a dodala je i više kvalifikovanih uređaja na svoju listu, kao što su Fitbit i Google Nest uređaji. I Open Source VRP, koji je pomenut, sigurno je takođe doprinio da ukupan iznos isplaćenih nagrada bude značajno veći.

Ove, 2023. godine, kompanija želi da ponudi više u okviru Chrome programa. Kompanija je takođe dodala više od 20 video snimaka sa uputstvima za istraživače koji žele da se pozabave ranjivostima u Google proizvodima, čineći proces lakšim nego što je bio ranije.

Čak i ako 12 miliona dolara može izgledati kao mnogo novca, to je beznačajno u poređenju sa Googleovim prihodom od oko 280 milijardi dolara u 2022. Investicija ima mnogo smisla za kompaniju, jer aktivno iskorišćene ranjivosti su mnogo veći rizik i mogu koštati mnogo više od bilo kakvog programa nagrađivanja.

(Informacija.rs)

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос