Zabrinjavajući podaci

Govor mržnje na Tviteru porastao nakon što ga je preuzeo Mask

  • Извор: Агенције
  • 06.12.2022. 13:18

Dvije nadzorne grupe u petak su objavile istraživanja koja su pokazala da je govor mržnje na Tviteru značajno porastao, čime je "pala u vodu" tvrdnja Ilona Maska da su "utisci govora mržnje" drastično pali na ovoj platformi otkako ju je on preuzeo.

Centar za suzbijanje digitalne mržnje i Liga za borbu protiv klevete su u svojim izvještajima naveli da je obim govora mržnje na Tviteru dramatično porastao pod Maskovim upravljanjem.

Konkretno, Centar za suzbijanje digitalne mržnje saopštio je da je, između ostalog, upotreba uvreda protiv homoseksualaca i trans osoba porasla za 58 odsto, odnosno 62 odsto.

Liga za borbu protiv klevete je u zasebnom izvještaju navela da njeni podaci pokazuju “i povećanje antisemitskog sadržaja na platformi i smanjenje uređivanja antisemitskih postova”, piše CNN.

Obje grupe su alarmirale zbog onoga što vide da se dešava na Tviteru, jednoj od najuticajnijih komunikacijskih platformi na svijetu. Liga za borbu protiv klevete opisala je pogoršanje stanja kao zabrinjavajuću situaciju koja će se vjerovatno pogoršati, imajući u vidu ogroman broj otkaza osoblju za uređivanje sadržaja na Tviteru.

Imrad Ahmed, izvršni direktor Centra za suzbijanje digitalne mržnje, rekao je da je Mask “poslao signal svim vrstama rasista, mizoginih i homofoba da je Tviter otvoren za poslovanje i da su u skladu s tim reagovali”.

– Siguran prostor za mržnju je neprijateljsko okruženje za većinu pristojnih ljudi – dodao je Ahmed.

U petak popodne, Mask je odgovorio na članak Njujork Tajmsa o istraživanju napisavši tvit da je “potpuno lažno”, ne precizirajući koji aspekt izvještaja osporava.

Potom je ponovio svoju tvrdnju da broj pregleda tvita koji sadrži govor mržnje nastavlja opadati, prenosi Una.

Musk je više puta rekao da želi poništiti mnoge politike uređivanja sadržaja koje su bile na snazi prije nego što je on preuzeo kompaniju i signalizirao je da želi da se govor zabrani samo kada podstiče nasilje ili krši zakon.

Ovaj milijarder je već ukinuo prethodna Tviter pravila o dezinformacijama o Kovidu i rekao da planira dati “opštu amnestiju” ljudima koji su ranije bili zabranjeni zbog kršenja pravila Tvitera.

– Ove promjene već utiču na širenje mržnje na Tviteru, a povratak ekstremista svih vrsta na platformu ima potencijal da pojača širenje ekstremističkog sadržaja i dezinformacija – saopštila je Liga za borbu protiv klevete, dodavši da “ovo takođe može dovesti do povećanog uznemiravanja korisnika”.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)