Генерални секретар УН

Гутерес: Забрињавајући извјештаји о жртвама у Нагорно-Карабаху, прекинути борбе

  • Извор: Танјуг
  • 20.09.2023. 07:35

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио је данас изузетну забринутост због извjештаја о жртвама у Нагорно-Карабаху и позвао да се одмах прекину непријатељства.

- Генерални секретар је изузетно забринут због употребе војне силе у региону и извjештаја о жртвама, укључујући податак да жртава има међу цивилним становништвом. Генерални секретар најоштрије позива на хитан прекид борби, деескалацију и строжије поштовање примирја из 2020.  - наводи се у саопштењу његове канцеларије, преноси Ројтерс.

Гутерес је, како се наводи, "и даље забринут због хуманитарне ситуације на терену" и понавља свој позив на хитне кораке како би се олакшао приступ хуманитарним акцијама ка људима којима је помоћ потребна.

- Он позива стране да се поново фокусирају на напоре да помогну у изградњи повкерења и обезбкеђивању дугорочног мира у региону - наводи се у саопштењу.

Азербејџан је у уторак послао трупе уз подршку артиљерије да нападну отцепљени рагион Нагорно-Карабаха који контролишу Јермени, што је довело до десетина цивилних жртава и повећало пријетњу од новог рата са сусједном Јерменијом, пренио је Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.