Газа

Хамасовци убили кћерку милијардера, он најавио одмазду

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.12.2023. 16:30

Нешто прије зоре 7. октобра Данијел Валдман је отплесала посљедњи плес свог живота. Убрзо је са пријатељима морала да бјежи како би спасили своје животе.

Никад нису стигли кући. Убили су их припадници Хамаса.

Посљедњи тренуци њеног живота су документовани. Кратак видео, снимљен мобилним, само је наговјештај ужаса који се догодио.

Данијел (24) је сједила на задњем сједишту аутомобила с двоје пријатеља. Ту су краткотрајни осмијеси, чују се гласови који говоре један преко другог те се виде плаве наруквице са фестивала Супернова на којем су управо били.

Покушавају да остану мирни, али их јуре. Данијелин дечко Ноам Шаи је напријед, за воланом.

"Желиш да возим врло, врло брзо?" пита па додаје:

"Знам како се то ради".

"Тачно", одговара једна путница.

Брадати младић који сједи поред Данијел покушава да је умири.

"Бићемо добро", каже па додаје: "Све је у реду, зар не?".

Затим се са предњег сједишта чује питање: "Лијево или десно?" Видео се потом завршава.

Неколико минута касније наоружани припадници Хамаса изрешетали су аутомобил мецима. Ноам, Данијел и њихови пријатељи су убијени - као и готово 360 других Израелаца који су ишли на фестивал у пустињи близу границе са Газом.

Сувозач је узет као талац. Кад је сунце тога дана зашло, 1.200 Израелаца је било побијено - или на фестивалу или у својим домовима у кибуцима близу границе. Био је то највећи губитак живота Јевреја у једном дану од Холокауста. Велика већина били су цивили.


Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Од тада је Израел кренуо у рат у Гази "како би искоријенио Хамас", а Палестинци су заузврат били побијени, њих готово 18.000, према посљедњим подацима Министарства здравства у Гази, које води Хамас. 7.300 њих су дјеца.

У Гази сада, као и у Израелу након 7. октобра, родитељи сахрањују и оплакују своју дјецу. А за сваког родитеља, Палестинца или Израелца, губитак је ненадокнадив.

Данијелин отац Ејал разговарао је с новинарима Би Би Сија у својој канцеларији пуној умјетничких дјела у Тел Авиву. Ејал је био технолошки див, основао је израелског произвођача чипова "Меланоx Технолоџис" и продао га за 6.8 милијарди долара 2019. године.

Али сада је једноставно отац, исцрпљен од туге, који је остао без најмлађе кћерке.

"Била је невјероватна дјевојка. Вољела је да игра. Вољела је животиње. Вољела је људе. Имала је много, много пријатеља. Вољела је сноубординг, роњење, вожње на мотору с Ноамом", каже.

Кад је сазнао да је Данијел нестала, одјурио је натраг са пута у Индонезији. Добио је дозволу за слијетање у Израелу, иако је ваздушни простор био затворен.

Три сата касније отишао је да је тражи, пратећи локацију њеног паметног сата. Било је то путовање на бојно поље.

"Били смо близу сукоба са седам терориста, створења, зовите их како желите. Убили су три или четири војника. Након тога смо узели три официра у џип и отишли према југу", каже.

Пронашао је изрешетан аутомобил, али од Данијел није било ни трага.


Стравичан судар камиона и аутомобила у Црној Ријеци!

Стравичан судар камиона и аутомобила у Црној Ријеци!

"Било је пуно крви у ауту. Надао сам се да није у ауту, да је рањена, али да је успјела да побјегне, или да је узета као талац", испричао је.

Два дана касније пронађено је њено тијело.

"Све чега се дотакла било је с осмијехом. Никада никоме није учинила ништа нажао. Једноставно је вољела да чини добре ствари. А они су је убили без разлога", испричао је.

Упркос бруталном убиству његове најмлађе кћерке, Еајл Валдман и даље вјерује да би Палестинци требало да имају државу - и то ускоро.

"Морамо да промијенимо водство на обје стране. А онда се надам да ћемо за две до четири године успјети да постигнемо мир и изградити двије државе и моћи живјети једни поред других", каже.

Али прије тога жели нешто друго.

"Свако ко је био одговоран, свако ко је био повезан с оним што се догодило 7. октобра 2023. биће елиминисан. И ми ћемо се за то побринути. Знамо тачно ко је дошао, ко је силовао, ко је клао. Имамо видео-снимке, имамо њихове бројеве телефона. Знамо ко су. Можемо их елиминисати. И мислим да можемо елиминисати Хамас", одлучно каже.


Преминула кћерка познатог политичара

Преминула кћерка познатог политичара

Бивши официр израелске војске зна понешто о вођењу рата, преноси "Мондо".

Служио је у елитној Голанској бригади. Али, зна понешто о и изградњи мостова међу заједницама. У прошлости је отворио дизајнерски центар у Гази, донирао 360.000 долара (286.200 фунти) тамошњој болници и отворио радна мјеста за Палестинце у Појасу Газе и на Западној обали.

"Не, нимало. Мислим да морамо учинити све што можемо да ово мјесто учинимо најбољим мјестом за живот. И морамо престати да убијамо једни друге и да пронађемо начин да живимо заједно. Радим двије и по деценије покушавајући постићи мир", одговара без оклијевања.

Само 10 дана прије него што је Данијел убијена, разговарала је с оцем о будућности.

"Рекла је: 'Знаш, тата, одлучила сам да се удам за Ноама'. Били су заједно шест година и било је то невјероватно пријатељство и партнерство. Хтјели су да живе на селу, подижу дјецу. Она је жељела много дјеце и пуно паса и коња", присјећа се.

Одан млади пар, који никад није добио прилику да се вјенча и сахрањени су заједно. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: