Almati

Haos u Kazahstanu: Gori predsjednička palata, pretučeno 500 ljudi

  • Извор: Телеграф
  • 05.01.2022. 15:43

Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih ljudi, pretučeni su tokom nereda u Almatiju, a požar je zahvatio rezidenciju kazahstanskog predsjednika i sjedište gradonačelnika u tom gradu.

"Grad je danas ponovo bio na udaru ekstremista. Preduzimaju se neophodne mjere za zaštitu života i bezbjednosti građana. Pozivamo one koji su izašli na ulice da se raziđu", izjavio je šef policijske uprave Almatija Kanat Timemerdenov, a prenosi agencija TASS.

Prema njegovim riječima, tokom protesta je izgorjelo 120 vozila, uključujući 33 vozila hitne pomoći i vatrogasaca, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je oko 100 kancelarija.

Uprkos vanrednom stanju koje je sinoć proglašeno u Almatiju, veliki broj demonstranata i dalje je na ulicama, javlja dopisnik TASS-a.

Požar bukti u rezidenciji predsjednika, dok zgrada u kojoj se nalazi sjedište gradonačelnika gori od prvog do posljednjeg sprata.

Policija je u sukobu sa demonstrantima u Almatiju počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti u Almatiju su počeli u nedjelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cijena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, poslije čega se cijena goriva povećala za više od 100 odsto, prenosi "Telegraf.rs".