Desetine napadača likvidirano

Haos u Kazahstanu se ne smiruje, vojska otvorila vatru

  • Извор: Агенције
  • 06.01.2022. 16:09

Nemiri u Kazahstanu se nastavljaju. 

Policija je saopštila sa su zgrade administracije i policije u Alma Ati bile meta napada i da je došlo do razmjene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbjednosti i vojske.

Više desetina napadača je likvidirano a njihov identitet se utvrđuje.

Vojska je u toku noći izašla na ulicu i preduzela operaciju protiv svih onih koji su pljačkali po gradu i uništavali imovinu.

"Vojnici pucaju na demonstrante i automobile na Trgu Republike u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu", izjavili su za TASS očevici.

"Vatra ne prestaje na trgu već 15 minuta, puca se na ljude koji su došli na trg sa oružjem, pucaju na automobile. Sigurno ima ranjenih. Nejasno je, mrtvima je nemoguće prići", rekao je jedan od očevidaca.

Sagovornici agencije potvrdili su da je vojska odmah opkolila trg i započela specijalnu operaciju ne napuštajući automobile. Zahtijevali su da demonstaranti napuste trg i upozoravali na otvaranje vatre.

Kazahstanska vlada je uvela danas šestomjesečno ograničenje cijena tečnog gasa i benzina i moratorijum na podizanje cijena komunalnih usluga, u svjetlu protesta koji su počeli 2. januara nakon povećanja cijena goriva.

"Uvedeno je ograničenje maloprodajne cijene za tečni naftni gas za automobile na benzinskim pumpama na teritoriji Kazahstana na 180 dana", piše u saopštenju objavljenom danas veb sajtu kazahstanske vlade, prenosi Tass.

Rusija: Organizovano spolja

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da situaciju u Kazahstanu vidi kao spolja inspirisan pokušaj nasilnog podrivanja bezbjednosti i integriteta države.

"To se dešava uz upotrebu obučenih i organizovanih oružanih formacija", navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Ističe se da je Ruska Federacija, potvrdjujući svoju privrženost obavezama saveznika u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) podržala donošenje hitnih mjera u vezi sa brzim pogošanjem unutrašnje političke situacije i porastom nasilja u Kazahstanu.

Тагови: