Протести

Хаотично у Бриселу: Ратари разбијају барикаде, полиција узвраћа сузавцем

  • Извор: Кликс
  • 26.02.2024. 15:23

Незадовољни ратари су данас запалили већу количину гума у Бриселу у знак протеста због ниских цијена њихових производа у супермаркетима и споразума о слободној трговини.

Протест се одржава у вријеме састанка министара пољопривреде чланица ЕУ, који разговарају о кризи у овом сектору.

Интервентна полиција је употријебила водене топове против демонстраната који су бацали флаше и јаја, док је око 900 трактора блокирало дијелове Брисела на малој удаљености од затвореног подручја гдје се одржава министарски састанак.

Истовремено се одржава протест у Мадриду, гдје су пољопривредници из цијеле Шпаније дували у пиштаљке, звонили и ударали у бубњеве, позивајући ЕУ да смањи бирократију и одустане од појединих измјена Заједничке пољопривредне политике.

“Немогуће је издржати ова правила, они желе да дању радимо на њиви, а да се бавимо папирологијом ноћу - мука нам је од бирократије”, рекао је Роберто Родригуез, који узгаја житарице и цвеклу у централној провинцији Авила.

Пољопривредници широм Европе организовали су протесте у претходним седмицама захтијевајући да надлежни предузму мјере поводом ниских цијена у супермаркетима, јефтиног увоза који угрожава локалне произвођаче и строгих еколошких правила ЕУ, преноси Кликс.

Као одговор на протесте пољопривредника, ЕУ је већ ублажила неке дијелове своје еколошке политике и у климатској мапи за 2040. годину укинула циљ смањења емисија из пољопривредне производње.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: