Бангладеш

Хара денга грозница, ево како се преноси

  • Извор: Агенције
  • 03.10.2023. 09:29

Више од 1.000 људи умрло је од денга грознице у досад најгорој епидемији у Бангладешу, показују службени подаци. Растуће температуре због климатске кризе довеле су до интензивног ширења и први пут је више случајева пријављено изван густо насељених урбаних средишта.

Од јануара је 1.017 људи умрло од болести коју преносе комарци, укључујући више од 100 дјеце, а број заражених порастао је на преко 208.000, према подацима бангладешке Главне управе за здравствене услуге објављене у понедјељак, пише ЦНН.

Недостатак кревета и особља

Денга грозница је ендемска у тој јужноазијској земљи, инфекције обично досежу врхунац током сезоне монсуна између јула и септембра, али ове је године пораст броја случајева започео много раније, већ крајем априла.

Продужена сезона монсуна која је донијела више температуре у комбинацији с нередовитим и обилним оборинама створила је идеалне увјете за размножавање комарца Аедес, који преноси болест денга, истичу знанственици. Приљев пацијената оптеретио је здравствени систем земље, а болнице су се суочиле с недостатком кревета и особља које би се бринуло о њима.

Број смртних случајева у епидемији готово је четири пута већи него прошле године, када је умрла 281 особа. Само у септембру било је више од 79.600 пријављених случајева и 396 смртних случајева. Такође, постоји све већа забринутост око ширења епидемије у хладнијим мјесецима. Прошле године број случајева денге досегао је врхунац тек у октобру, а већина смртних случајева забиљежена је у новембру.

Слично грипи, преноси се убодом комарца

Вирусна инфекција денга узрокује симптоме сличне грипи, укључујући продорне главобоље, болове у мишићима и зглобовима, грозницу и у неким случајевима унутарње крварење и смрт. На људе се преноси убодом зараженог комарца рода Аедес и не постоји специфичан третман за ову болест.

Денга грозница ендемична је у више од 100 земаља и сваке године се зарази 100 до 400 милиона људи, према подацима Свјетске здравствене организације.

У прошлости су епидемије углавном биле ограничене на густо насељена урбана средишта попут главног града Дхаке – у којем живи више од 20 милиона људи – али ове су се године инфекције брзо прошириле широм земље, укључујући рурална подручја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)