Eksplozija

Havarija na ruskom gasovodu - gas nastavlja da teče u Evropu

  • Извор: Sputnjik
  • 20.12.2022. 22:04

U Čuvašiji je došlo do eksplozije i požara na dionici magistralnog podzemnog gasovoda Urengoj-Pomari-Užgorod kojim se gas isporučuje u Evropu.

Poginule su tri osobe, dok je jedna povrijeđena. Iako havarija nije uticala na isporuku ruskog gasa u Evropu, cijene plavog goriva na berzi su naglo skočile.

Havarija se dogodila u Vurnarskom okrugu Čuvašije, oko 50 kilometara južno od grada Čeboksarija. U tom momentu su na dinici gasovoda izvođeni planski remontni radovi. Došlo je do curenja gasa, nakon čega je izbio požar na gasovodu. Vatra je ubrzo ugašena, a specijalna komisija će istražiti uzroke incidenta.

Eksplozija nije uticala na transport gasa. Potrošači dobijaju plavo gorivo alternativnim gasovodima, saopštila je pres-služba kompanije "Gasprom transgas Nižnji Novgorod".

Nakon vijesti o eksploziji, cijena gasa u Evropi je skočila na skoro 1.260 dolara za hiljadu kubika, pokazuju podaci londonske berze ICE.

Cijena januarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji porasla je na 1.258 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Magistralni izvozni gasovod Urengoj - Pomari - Užgorod izgrađen je 1983. godine za isporuku prirodnog gasa u zemlje Centralne i Zapadne Evrope.

Gas se preko teritorije Ukrajine transportuje uglavnom do kompresorske stanice Užgorod na ukrajinsko-slovačkoj granici i do kompresorskih stanica na granici sa Mađarskom i Rumunijom.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.