Због убиства лидера Хамаса!

Хезболах испунио обећање, сјевер Израела засут ракетама

  • Извор: Агенције
  • 06.01.2024. 17:03

Либански Хезболах саопштио је да је данас испалио више од 60 ракета на војну базу од виталног значаја на сјеверу Израела, наводећи да се ради о прелиминарном одговору на убиство лидера Хамаса у упоришту те шиитске организације у предграђу Бејрута.

"Као дио почетног одговора на злочин и убиство великог вође шеика Салеха ал-Арурија… исламски отпор (Хезболах) гађао је ваздушну контролну базу Мерон са 62 различите врсте пројектила", наводи се у саопштењу Хезболаха.

У нападу који се приписује Израелу, изведеном на канцеларију Хамаса у предграђу Бејрута у уторак увече, погинуло је шест званичника Хамаса, савезника Хезболаха, укључујући његовог другог човјека Салеха ал-Арурија.

Хамас, Хезболах и либанска влада за те смртоносне нападе оптужили су Израел, а један амерички војни званичник потврдио је у сриједу да је у питању "израелски удар".

Израел није преузео одговорност за тај удар, први код Бејрута од почетка рата између Израела и палестинског Хамаса 7. октобра.

Израелска војска јавила је јутрос да је око 40 ракета испаљено ка области Мерон из суседног Либана, додајући да су израелске снаге као одговор погодиле ћелију одговорну за неке од тих напада.

Сирене за ваздушну узбуну одјекнуле су у градовима на сјеверу Израела, додала је израелска војска.

Од када је почео рат између Израела и палестинског Хамаса у Појасу Газе Хезболах врши свакодневне нападе на Израел из Либана, као подршку свог савезника Хамаса. Израел узвраћа гађајући циљеве на југу Либана.

Хезболах напада углавном израелске војне положаје у близини границе.

У тим нападима погинуло је 175 људи у Либану, од којих 129 бораца Хезболаха, као и више од 20 цивила, наводи агенција Франс прес.

Према подацима израелских власти, на сјеверу Израела убијено је пет војника и пет цивила.

Вођа Хезболаха Хасан Насарлах рекао је јуче да је удар од уторка на њихово упориште озбиљна ствар и да неће остати без одговора.

"Одговор је неизбјежан и Хезболах ће одговорити на бојном пољу", упозорио је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм