Побољшање услова живота монаха

Хиландар добија струју од соларне енергије

  • Извор: СРНА
  • 12.10.2023. 17:29

Манастир Хиландар до краја године треба да добије струју произведену од соларне енергије будући да Света Гора нема прикључак ни на један енергетски систем, па се манастир за сада служи агрегатима на дизел.

Поред тога што ће сачувати природу, пројекат ће знатно побољшати услове живота монаха Свете српске царске лавре, наводи Спутњик.

Пројекат подразумијева пројектовање, набавку и уградњу шест трафостаница са седам километара дистрибутивне мреже, поље фотонапонских панела, инвертера, батерија и дизел-агрегата. Назван је хибридним, јер ће кад не буде сунца, систем ће моћи да ради и на дизел.

Кључну улогу у овом пројекту имала је компанија "Имел" уз чију је подршку одржано донаторско вече "Енергија за Хиландар".

У манастиру кажу да су захваљујући власнику и предсједнику компаније Слободану Урошевићу и генералном директору Мирку Урошевићу прикупљена знатна иницијална средства, што су касније пратиле донације у новцу и услугама пријатеља манастира.

Очекивања су да до краја године буде све завршено и пуштен у рад систем напајања манастира струјом.

Пројекат израде хибридног система напајања и дистрибуције електричне енергије почео је 2016. године са идејом да се Хиландару омогући економичан, ефикасан, поуздан и еколошки чист извор енергије, који би имао равномјерну доступност у свим дијеловима манастирског имања.

Добротворна акција за изградњу новог хибридног хиландарског енергетског система тада је покренута уз благослов /блаженопочившег/ патријарха српског Иринеја и игумана Хиландара архимандрита Методија, преноси Срна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: