Haker

Holanđanin ukrao podatke skoro svih građana Austrije

  • Izvor: n1info.com
  • 25.01.2023.21:40

Holandski haker uhapšen u novembru pribavio je i ponudio na prodaju ime i prezime, adresu i datum rođenja gotovo svih austrijskih građana, saopštila je u srijedu austrijska policija.

Korisnik, za kojega se vjeruje da je haker, ponudio je podatke na prodaju na internetskom forumu u maju 2020, predstavljajući ih kao "puno ime, pol, punu adresu i datum rođenja vjerovatno svakog građanina" u Austriji, navodi se u policijskom saopštenju.

Dodaje se da su istražitelji potvrdili autentičnost.

Zbirka se sastojala od skoro devet miliona skupova podataka, ističe policija.

Austrija ima otprilike 9,1 miliona stanovnika. Haker je takođe stavio na prodaju "slične skupove podataka" iz Italije, Holandije i Kolumbije, rekla je austrijska policija, dodajući da nema druge detalje.

"Budući da su ti podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su ti registarski podaci, u cjelosti ili djelimično, nepovratno u rukama kriminalaca", saopštila je policija, dodajući kako se vjeruje da su nepoznate osobe platile za podatke.

Osumnjičeni 25-godišnjak uhapšen u stanu u Amsterdamu otprije je poznat policiji, a istražuju ga holandska policija i pravosudni organi, rekla je austrijska policija.

Portparol je dodao se policija tek sada o tome oglasila kako ne bi ometala spomenute istrage.

Policija nije elaborirala o posljedicama za sigurnost austrijskih podataka, prenosi "N1".

Tagovi: