Glavno udruženje

Holandski novinari podnijeli tužbu zbog zabrane ruskih medija

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2022. 17:43

Glavno udruženje holandskih novinara podnijelo je tužbu u kojoj osporava zabranu ruskih državnih medija u EU kao kršenje prava evropskih građana na slobodu informisanja.

EU je uvela restrikcije protiv "Raše tudej" i "Sputnjika" u Evropi 2. marta u okviru sankcija protiv Moskve uz objašnjenje da oni proizvode propagandu kojom se opravdava i podržava invazija na Ukrajinu.

U tužbi koja je podnesena pred Sudom pravde EU ne pominje se sadržaj koji emituju ruski mediji niti se govori o tome da evropski emiteri trebaju da ih prenose.

Umjesto toga, navodi se da je zabrana suviše široka i da je omogućavanje političarima da preko noći uvedu politiku cenzure principijelno pogrešno.

"Ako govorite o sankcijama, onda je ideja da Rusija bude kažnjena", rekao je Tomas Bruning iz organizacije NVJ.

On je dodao da se faktički dešava kažnjavanje evropskog naroda i da se ljudima onemogućava pristup informacijama time što se prema njima ne odnosi kao prema odraslima.

Bruning je rekao da bi, bez pokušaja osporavanja ove zabrane, bio uveden presedan za zabranjivanje drugih politizovanih medijskih kuća.

"Svi osjećamo da je dezinformisanje ozbiljan problem našeg doba. Cenzura je lak odgovor, ali nije ispravan odgovor", rekao je Bruning.

Tužbu je podržalo nekoliko holandskih provajdera interneta i grupa za građanske slobode "Bits for fridom", koja je poznata po neutralnim kampanjama. 


Тагови: