У Црвеном мору

Хути тврде: Напали смо два америчка разарача!

  • 05.03.2024. 21:38

Јеменски Хути саопштили су да су извели нападе на два америчка разарача у Црвеном мору користећи противбродске ракете и дронове.

"Јеменска морнарица, ваздухопловне и ракетне снаге извеле су јединствену војну операцију у којој су нападнута два америчка разарача у Црвеном мору. Операција је изведена уз помоћ неколико противбродских ракета и дронова", навео је војни портпарол Хута Јахја Шарија у објави на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао да би Хути могли да прошире операције против циљева које сматрају непријатељским, истичући да ће се војне акције Хута наставити док "агресија (против Палестинаца) не буде заустављена, а опсада Палестинаца у Појасу Газе окончана".

Хути, који контролишу већи дио јеменске обале Црвеног мора, раније су упозорили да ће нападати све бродове повезане са Израелом, позивајући друге земље да се не приближавају овој територији. Дио бродских компанија одлучио је да обустави транспорт преко Црвеног мора.

Хути су рекли да њихове акције у Црвеном мору имају за циљ да помогну Палестинцима у Појасу Газе, и тврде да се не мијешају у слободу пловидбе у региону. Арапске и муслиманске земље су у више наврата упозоравале САД да би безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довела до ширења сукоба на читав регион.

САД и Велика Британија изводе ударе на циљеве Хута од средине јануара, називајући то одговором на пријетњу слободи пловидбе у Црвеном мору. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.