U okviru misije Evropske unije,

I Bugarska postaje poligon za obuku ukrajinske vojske

  • Извор: Sputnjik
  • 12.11.2022. 20:37

Osim Poljske i Njemačke, u obuci ukrajinskih oružanih snaga u okviru misije Evropske unije, planira da učestvuje i Bugarska. U ovoj zemlji, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, biće nekoliko poligona na kojima će vojnike obučavati američki, britanski i bugarski instruktori.

Pres služba bugarskog Ministarstva odbrane saopštila je da osim Poljske i Njemačke, doprinos u obuci oružanih snaga Ukrajine, planira da pruži i Bugarska.

„Bugarska vlada izjavljuje spremnost da pruži doprinos u okviru misije. Obuka će se odvijati na teritoriji Njemačke, Poljske i niza drugih zemalja Evropske unije“, saopštila je pres služba bugarskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, 12.000 vojnika iz Ukrajine prolaziće osnovnu obuku, dok će 2.800 vojnih lica biti poslato na specijalnu obuku.

Američki, britanski i bugarski instruktori

Obuka ukrajinskih vojnika, kako kaže Leonkov, odvijáće se na nekoliko poligona u Bugarskoj, Poljskoj i Njemačkoj.

„Situacija sa vojnim poligonima u Ukrajini, izuzetno je loša. Ruske oružane snage periodično granatiraju poligone i uništavaju strane specijaliste. Zbog toga, donijeta je odluka da se njihova obuka odvija u Evropi. Što se tiče Bugarske, ova zemlja je izabrana jer se tamo nalaze najveći poligoni na kojima se istovremeno može obučavati više od 10.000 vojnika“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da se praktično svi vojni poligoni u evropskim zemljama koriste isključivo za obučavanje ukrajinskih boraca.

Prema riječima stručnjaka, ukrajinske oružane snage, obučavaće američki, britanski i bugarski instruktori.

„Obuka će trajati dva do tri mjeseca. Na ovim poligonima, obučavaće se kako mobilisani mladi vojnici, tako i ljudi srednjih godina. Tokom obuke, vojnici će učiti kako da rukuju oružjem koje koristi pješadija na prvoj liniji fronta, koriste granate i pucaju iz bacača granata. Osim toga, američke i britanske specijalne snage, podučavaće ih i određenim taktikama ratovanja“, konstatuje stručnjak, dodajući da ukrajinskim oružanim snagama oružje tokom obuke obezbjeđuju Amerikanci i Evropljani.

Osim osnovne vojne obuke u kojoj će učestvovati oko 12.000 ukrajinskih vojnika, u ovim zemljama, biće organizovana i specijalna obuka koju će proći 2.800 vojnih lica. Tokom nje, ukrajinski vojnici, obučavaće se komandovanju i kontroli, pružanju medicinske pomoći, taktikama, deminiranju, borbi protiv sajber pretnji, hemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj odbrani i nizu drugih disciplina.

Poslije završetka obuke, stručnjak kaže da će svi vojnici biti poslati na front. Međutim, na prvoj liniji fronta, isključivo će se nalaziti Ukrajinci, koji, po svemu sudeći, neće moći da steknu veliko borbeno iskustvo tokom obuke.

„Ukrajinski vojnici koji nemaju veliko borbeno iskustvo, poslije obuke, biće poslati na prvu liniju fronta, dok će se u pozadini nalaziti strani plaćenici iz privatnih vojnih kompanija“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.