Pakistan

Imranu Kanu zabranjeno bavljenje politikom idućih 5 godina

  • Извор: Агенције
  • 08.08.2023. 21:06

Izborna komisija Pakistana je bivšem pakistanskom premijeru Imranu Kanu, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, izrekla zvaničnu zabranu bavljenja politikom u narednih pet godina.

"Imran Ahmad Kan Nijazi je diskvalifikovan iz političkog života na period od pet godina", navodi se u zvaničnom dokumentu, prenosi Rojters.

Prema pakistanskom zakonu, osuđena osoba ne može da se kandiduje ni za jednu javnu funkciju tokom perioda koji određuje Izborna komisija, a najviše na pet godina počevši od dana kada je izrečena presuda.

Sprema se novi haos: Uhapšen Imran Kan!

Sprema se novi haos: Uhapšen Imran Kan!

"Znali smo da je ovo neizbježno", izjavio je Kanov pomoćnik Zulfikar Buhari i potvrdio da će stranka osporavati ovu odluku na višoj sudskoj instanci.

Kan (70) je uhapšen u svojoj kući u Lahoreu i odveden u zatvor u blizini Islamabada, ali njegov pravni tim je uložio žalbu Višem sudu u Islamabadu u kojoj se zahtijeva da se poništi osuđujuća presuda, rekao je njegov advokat Naim Panjuta.

U žalbi se između ostalog navodi da je sud odbacio spisak svjedoka odbrane dan prije izricanja presude, uz ocjenu da je u pitanju "grubo kršenje pravde".

Sud je ubrzao sudski postupak nakon što je Kan odbio da prisustvuju ročištima uprkos ponovljenim pozivima i nalozima za hapšenje.

Kan je u središtu političkih previranja od kada je prošle godine zbačen s vlasti nakon što mu je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)