Incident u američkoj vojsci: Tenk granatom pogodio drugi

  • 29.07.2020. 10:16

Američka vojska istražuje incident koji se dogodio u Fort Blisu u Teksasu, kada je jedan tenk "Abrams" pucao na drugi iz topa i pogodio ga tokom vježbi. U prijateljskoj vatri jedan vojnik je povrijeđen.

Incident se dogodio na vježbi koju je sprovodila Prva oklopna divizija, objavio je "Difens blog", što su kasnije zvanično potvrdili iz američke vojske.

Jedan tenk ispalio je sa daljine od oko 2.600 metara vježbovnu granatu, repliku granate M830A1 HEAT (protivoklopni visokoeksplozivni projektil) koja ima domet do osam kilometara. Ta granata inače poznata je po tome što razvija veoma visoku temperaturu pri eksploziji i topi čelik pri kontaktu.

Jedan vojnik u pogođenom tenku je lakše povrijeđen, a "Abrams" je znatno oštećen, što pokazuju i snimci objavljeni na društvenim mrežama.

Iz američke vojske su potvrdili da je tenk "pretrpio neka oštećenja", ali nisu iznosili druge detalje dok se istraga ne završi.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, tenkisti koji su ispalili granatu bili su veoma precizni, pošto su pogodili drugi "Abrams" u kupolu, prenosi "Sputnjik".

M1A2 "Abrams" je glavni borbeni tenk vojske Sjedinjenih Američkih država i korišten je u Iraku, Avganistanu i Siriji.

Prva oklopna divizija, čiji su tenkovi učestvovali u incidentu, decenijama je smještena u Njemačkoj, u okolini Vizbadena. Poligon u bazi Fort Blis inače simulira pustinjske uslove, budući da je po konfiguraciji sličan terenu na Bliskom Istoku.

Тагови: