Član Revolucionarne garde

Iranac optužen da je planirao ubistvo Trampovog savjetnika Džona Boltona

  • Извор: Кликс
  • 10.08.2022. 22:49

Sjedinjene Države optužile su u srijedu člana iranske elitne Revolucionarne garde za planiranje ubistva Džona Boltona, savjetnika za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Ministarstvo pravosuđa navelo je da je Shahram Poursafi, takođe poznat kao Mehdi Rezayi (45) iz Teherana, vjerovatno bio motivisan da ubije Boltona u znak odmazde za smrt Qassema Soleimanija, komandanta iranske Islamske revolucionarne garde koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u januaru 2020.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, javlja Reuters. Iran nema ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, a Poursafi je i dalje na slobodi.

Vašington ne vjeruje da bi optužbe trebale uticati na razgovore s Teheranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Međutim, nije jasno kako bi Revolucionarna garda, moćna politička frakcija u Iranu koja kontroliše poslovno carstvo, kao i elitne oružane i obavještajne snage koje Vašington optužuje za globalnu terorističku kampanju, mogla reagovati na optužbe.

(Klix)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок