Odluka Ustavnog suda u Rimu

Istorijska presuda u Italiji: Djeca više neće automatski dobijati očevo prezime

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 29.04.2022.07:39

Mali Italijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu, piše Večernji list.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obavezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se italijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece. Međutim, ova pravna norma krši članove italijanskog ustava, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučile su sudije pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Pristalice promjene zakona rekli su da je riječ o "istorijskoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

Tagovi: