ATV

Moskva

Istorijski dogovor Jermenije i Azerbejdžana

 • Izvor: Sputnik Srbija
 • 25.05.2023. 17:06

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznanje teritorijalnog integriteta, saopštio je premijer Jermenije Nikola Pašinjan na samitu Evroazijske ekonomske unije u Moskvi.

- Na osnovu toga dobro napredujemo ka regulisanju međusobnih odnosa - naveo je Pašinjan.

Istovremeno je podsjetio na pitanje prava i bezbjednosti stanovnika Nagorno Karabaha u okviru međunarodnog mehanizma.

- Nadam se da će uskoro biti uspostavljen normalan, konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta - istakao je Pašinjan.

Sa druge strane, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da Baku nema teritorijalnih pretenzija prema Јermeniji.

On je istakao da zemlje sada imaju mogućnost da postignu mirovni sporazum, s obzirom na to da je "Јermenija priznala Karabah kao dio Azerbejdžana".

Alijev je dodao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa na osnovu međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će tokom trilateralnog sastanka sa Alijevom i Pašinjanom uspjeti da analiziraju sve protivrječnosti.

- Nadam se da ćemo uspjeti da se dogovorimo oko onoga što je sasvim očigledno u sferi interesa ekonomskog razvoja kako za Azerbejdžan, tako i za Јermeniju, pa i za cijeli region. Mislim da ćemo imati vremena da u trilateralnom formatu detaljno razgovaramo o svemu tome - dodao je Putin.

Danas će ruski predsjednik održati dva bilateralna sastanka sa Alijevom i Pašinjanom nakon čega se očekuje sastanak u trilateralnom formatu.

Јerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.