Rim

Italija bi mogla pareno da kažnjava građane zbog pretoplih stanova

  • Извор: Б92
  • 06.09.2022. 17:36

Čak 2.500 evra kazne – jer je u dnevnoj sobi bilo nekoliko stepeni pretoplo? Ono što bi se prije nekoliko godina smatralo apsolutnom besmislicom moglo bi postati stvarnost u Italiji ove zime, prenosi "Poslovni dnevnik". 

Prema izvještaju dnevnih novina "Il Messaggero", italijanska vlada bi uskoro mogla da preduzme zaista oštre mjere.

Kako navode italijanski mediji, to bi uskoro moglo da se primijeni i na cijelu zemlju na sličan način: Italijani mogu da griju svoje stanove na najviše 19 stepeni, stepen više od važećeg pravila.

Grijna sezona se odlaže za 15 dana, što bi moglo da znači da će grijanje biti dozvoljeno tek od novembra.

Ove mjere mogle bi da uštede tri do šest milijardi kubnih metara gasa, prenosi pomenuti portal.

Prema spekulacijama u italijanskim medijima, oni koji se ne pridržavaju pravila mogli bi da imaju ruke duboko u džepovima: (još uvijek važeći) zakon iz 2001. kaže da svako ko ne poštuje pravila grijanja mora da plati kaznu između 516 i 2.582 evra.

Ali ako se vlada pozove na Zakon EU o energetskoj efikasnosti zgrada iz 2005. godine, stvari bi za neke mogle da se pogoršaju: nepravilno održavanje sistema grijanja mogla bi naplatiti kazna i do 3.000 evra.

Međutim, još nije jasno ko će ubuduće biti odgovoran za kontrolu toplote u italijanskim stanovima i kućama. U ovom trenutku izgleda da bi se ta odgovornost mogla prenijeti na opštine. A da li opštine imaju kapacitete za to je vrlo upitno.

Тагови: