Pojas Gaze

Izraelski avioni gađali mete Hamasa

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2021. 08:44

Izraelski avioni gađali su jutros ciljeve u Pojasu Gaze, kao odgovor na niz raketnih napada sa teritorije kojom upravlja palestinska grupa Hamas.

Ovo je treća uzastopna noć sukoba dvije strane.

Tenzije su pojačane nakon prošlonedjeljnog bjekstva šest palestinskih zatvorenika iz izraelskog zatvora, u vrijeme napora Egipta da posreduje u dugoročnom prekidu vatre nakon oružanih sukoba prošlog maja koji su trajali 11 dana.

Izraelska vojska izvjestila je o tri odvojena raketna napada kasno sinoć i rano jutros, rekavši da je raketna odbrana presrela najmanje dva napada, prenosi AP.

Kao odgovor, vojska je gađala ciljeve Hamasa. Nema informacija o žrtvama ni na jednoj strani.

Tokom vikenda, Izrael je uhvatio četiri od šest palestinskih zatvorenika, koji su u ponedjeljak, 6. septembra, pobjegli iz zatvora kroz tunel koji su iskopali. Zatvor je poznat po jakim mjerama bezbjednosti.

Izrael i dalje traga za još dvojicom odbjeglih zatvorenika.

U međuvremenu, napori uz posredovanje Egipta da se postigne dugoročno primirje dvije strane nisu dali rezultata zbog nemogućnosti dogovora oko obnove katarskih isplata porodicama u Gazi koje su u nevolji. Izrael je zatražio garancije da Hamas neće preusmjeriti novac za vojne svrhe.

Тагови:
  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм