Stiv Benon

Izrečena kazna bivšem Trampovom savjetniku

  • Извор: Телеграф
  • 21.10.2022. 17:51

Stiv Benon, ključni saradnik bivšeg predsjednika Donalda Trampa i uticajna ličnost američke desnice, danas je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštovanja Kongresa, zato što se oglušio o poziv komisije koja istražuje prošlogodišnji napad na Kapitol.

Porota je u julu 68-godišnjeg Benona proglasila krivim po dvije tačke optužnice zbog odbijanja da svjedoči ili dostavi tražena dokumenta komisiji Predstavničkog doma, dok istražuje nerede 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa i pokušale da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

Sud je takođe odredio da će Benon morati da plati 6.500 dolara kazne, piše BBC.

Tužioci su u ponedeljak zatražili od sudije da osudi Benona na šest meseci zatvora, dok su Benonovi advokati tražili uslovnu kaznu.

Porota sačinjena od osam muškaraca i četiri žene osudila je Banona zbog odbijanja da svjedoči ili da dostavi dokumente koje je tražila komisija Predstavničkog doma koja je ispitivala napad na Kapitol izveden 6. januara 2021. i napore Trampovih saveznika da ponište njegov izborni poraz 2020. godine.

Benon je bio jedan od ključnih Trampovih savjetnika tokom predizborne kampanje 2016. godine, a zatim je bio strateg Bijele kuće tokom 2017. godine, prije spora sa Trampom, prenio je Glas Amerike.

Njihovi odnosi kasnije su poboljšani.

Hiljade ljudi upale su u Kapitol 6. januara 2021, posle vatrenog govora u kome je Tramp poručio da je izbore izgubio zvog velike prevare i krađe glasova.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.