Ако добије други мантад

Извори за Ројтерс: Трамп би заиста могао да извуче САД из НАТО

  • 19.12.2023. 22:30

Потенцијални други мандат Доналда Трампа у Бијелој кући могао би да значи крај америчког финансирања Украјине, повлачење САД из НАТО-а и свеобухватније прекидање економских веза с Кином, преноси Ројтерс позивајући се на разговоре са скоро 20 бивших и актуелних званичника и дипломата, од којих већина није именована.

Према већем броју инсајдерских извјештаја, многе Трампове одлуке су током његовог мандата на крају опструирали неизабрани владини званичници, а понекад чак и његови намештеници. Због тога, он сада настоји да заобиђе тај проблем тако што ће поставити "лојалисте" који су подложнији његовој "изолационистичкој политици и хировима", тврди Ројтерс.

Уколико буде поново изабран, тренутни фаворит за републиканског кандидата би "вјероватно би поставио лојалисте на кључне позиције у Пентагону, Стејт департменту и ЦИА који би примарно били одани њему", рекли су анонимни саговорници Ројтерсу.

Како наводи осам европских дипломата, постоје "акутни страхови" да ће други Трампов мандат значити крај помоћи Украјини, као и сумња да неће поштовати обавезу САД да "бране савезнике у НАТО-у".

"Постоје гласине да он жели да одвоји САД од НАТО-а или да се повуче из Европе. Наравно, звучи забрињавајуће, али... нисмо у паници", рекао је дипломата из једне балтичке земље.

"Блага" верзија другог Трамповог предсједништва била би "понављање његовог првог мандата са неким агресивним елементима". Уколико Трамп, међутим, заиста испуни обећања да ће демонтирати апарат дубоке државе, то би била "опција судњег дана", каже дипломата.

Сличну прогнозу објавио је и Трампов бивши министар одбране Марк Еспер, који је рекао да ће бивши предсједник САД обуставити америчку подршку Украјини, а што ће покренути ланац догађаја који ће довести до распада НАТО.

Магазин "Ролинг стоун" је такође недавно пренио, позивајући се на неименоване изворе, да су Трамп и његови савјетници разговарали о повлачењу САД из НАТО или драматичном смањењу посвећености Вашингтона пакту ако побиједи на изборима. Према писању часописа, Трамп је свом тиму рекао да у његовој другој администрацији неће радити "љубитељи НАТО", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?