Velike poplave

Jako nevrijeme pogodilo Floridu: Blokade puteva, zatvorene škole

  • Извор: Агенције
  • 13.04.2023. 20:51

Velike poplave, koje su pogodile jugoistočnu Floridu, dovele su do blokade puteva, zatvaranja škola i aerodroma, nakon olujnog nevremena praćenog kišom.

Prema preliminarnim podacima, oko 64 litra kiše po metru kvadratnom palo je u mjestu Fort Loderdejl, što se smatra događajem jednom u 1.000 godina, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

"Ovo je izuzetno rijetko. Ova količina kiše je astronomska", rekao je meteorolog Šon Bati iz Majamija.

Oko dva miliona ljudi u okrugu Brauard su pod upozorenjem za poplave dok i dalje pada kiša. U dijelovima atlantske obale Floride, sjeverno od Majamija, već je palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom u posljednjih nekoliko dana.

Na video snimcima na društvenim mrežama vide se poplavljene ulice i voda koja je potopila automobile. Na jednom snimku vidi se osoba kako pliva na putu.

"Kiša pada neumorno satima. To je kao kada odvrnete slavinu i odete. Takva je situacija iznad Fort Loderdejla", rekao je meteorolog Aleks Lemers.

Rastuća učestalost i intenzitet ovakvih oluja sa povremenim produženim periodima suše širom zemlje pokazatelji su klimatskih promjena.

Avio-piste su poplavljene na međunarodnom aerodromu Fort Loderdejl-Holivud, zbog čega je otkazano oko 400 letova.

Obilne kiše i poplave dovele su i do zatvaranja škola pa je za oko 250.000 učenika nastava otkazana.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!