Novo istraživanje

Japan, genetsko samoubistvo koronavirusa

  • Извор: РТС
  • 23.11.2021. 18:11

U Japanu se privodi kraju naučna studija koja je pokazala da je delta soj virusa u toj zemlji mnogo manje raznovrstan kada su u pitanju mutacije nego što se prethodno mislilo.

Tim japanskih naučnika iz Nacionalnog instituta za genetiku u saradnji s laboratorijom Univerziteta Njigata proučio je delta soj novog koronavirusa prisutan u zemlji i našao da protein koji tom virusu omogućava da ispravlja genetske greške prilikom mutacije postao nefunkcionalan, zbog čega virus nije u stanju da produkuje nove varijante (koje bi u budućnosti mogle da postanu otporne na vakcine).

To znači da delta soj virusa u Japanu nestaje, jer zbog nedostatka u sopstvenoj strukturi više nema sposobnost mutiranja.

Ta studija, koja još nije finalizovana, došla je pod lupu lista Džapan tajms, novina koje se štampaju u Japanu na engleskom jeziku, zbog naglog opadanja broja zaraženih u zemlji u protekla dva mjeseca.

Naime, u Japanu se trenutno registruje samo nešto više od stotinu zaraženih dnevno, dok je krajem avgusta bilo i po više od 25.000 novozaraženih svakog dana.

Prema riječima vođe pomenutog istraživačkog tima, profesora Ituro Inouea, u Japanu je delta soj istisnuo alfa soj i pošto se sada čini da delta soj više nije u stanju da mutira, to bi moglo da objasni taj veliki pad u broju zaraženih.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)